~Mousse de ciocolata a la Blair~

Nu e primul dulce gatit de mine,insa e primul de pe lista aceasta.Am facut mouss-ul aseara si l-am lasat peste noapte la frigider,in cupe si pahare.M-am abatut putin de la reteta pentru ca am pus pe langa spuma de oua,frisca si a iesit mai cremos decat trebuia insa cu frisca asa cum l-am ornat,e perfect.Eu una nu ma pot satura de el :D.Mai jos aveti niste fotografii.

IMG_20130531_202145IMG_20130531_202151

No tulai Domne,inca nu-mi vine sa cred ca mi-a iesit atat de bine!Reteta e mai jos:

Mousse-ul de ciocolata a Juliei Child este cadoul meu pentru toti indragostitii care citesc si gatesc inspirandu-se din siteul meu! Este decadent, senzual, usor… un adevarat desert frantuzesc. Textura aerata il face irezistibil! Transmiteti iubirea mai departe, pregatindu-l persoanelor dragi voua.

Ingrediente pentru Mousse de ciocolata

85 gr ciocolata (70% cacao)
85 gr unt (82% grasime)
30 ml cafea expresso tare
2 oua
85 gr zahar + 1/2 lingura zahar
15 ml rom
1 lingurita apa
putina sare

Portii: 4

Mousse de ciocolata – Preparare

  1. Crema de ciocolata: intr-o craticioara punem ciocolata rupta bucatele, untul taiat cubulete si cafeaua. O asezam pe o oala cu apa care fierbe incet (focul dat la minim sub ea) si amestecam rar cu un tel pana totul e topit si omogenizat. Punem craticioara deoparte.
  2. Crema de oua: in alta craticoara punem galbenusurile oualor, 85 gr zahar, romul si apa. O asezam pe oala cu apa care fierbe incet si cu un tel batem bine amestecul pe abur, pana zaharul e complet topit. Va dura cam 8-10 minute daca faceti operatia manual. Puteti insa sa folositi si un mixer. Cand zaharul e complet topit (treceti cu degetul pe fundul craticioarei si simtiti daca mai sunt granule netopite de zahar), luati craticioara de pe abur si puneti-o cu fundul intr-un vas in care ati pus apa rece gheata. Continuati sa amestecti cu telul pana crema de oua e racita, cam 3-4 minute. Veti simti cum crema se ingroasa si la final va curge de pe tel in fir gros. Verificati crema cu degetul si cand o simtiti la temp. camerei e gata.
  3. Turnati crema de ciocolata de la pasul 1. peste crema de oua de la pasul 2 si omogenizati, amestecand usor cu telul. Adaugati si fff putina sare. Puneti crema obtinuta intr-un bol incapator, pentru ca la pasul final aveti nevoie de spatiu pentru amestecare.
  4. Spuma: albusurile oualor le bateti spuma cu mixerul. Cand incepe sa se formeze spuma adaugati restul de zahar (1/2 lingura) si continuati sa bateti pana spuma sta pe tel. E important ca spuma sa fie bine batuta: rasturnati bolul cu fundul in sus si daca spuma nu curge din el, e ok
  5. Acum urmeaza cel mai important pas, cel care va da textura aerata (vezi poza 9): puneti 1/3 din spuma de albusuri peste crema. Cu telul amestecati usor: bagati telul sub spuma si ridicati… repetati aceasta miscare pana cele doua sunt omogenizate. Nu trebuie sa fie perfect omogenizate, amestecati pana nu se mai vad dare groase albe prin crema. Adaugati inca 1/3 din spuma si repetati amestecarea usoara de jos in sus. La final incorporati restul de 1/3 din spuma. Tot timpul miscarile voastre sa fie usoare, sa nu amestecati vartos, fiindca spuma se va lasa si mousseul nu va mai fi aerat.
  6. Portionati spuma in cupe, cesti de cafea, pahare etc. Si acum miscarile voastre trebuie sa fie usoare. Luati spuma usor cu o lingura/lingurita (depinde de volumul paharului pe care-l umpleti) si lasati-o sa curga in pahar. Nu amestecati in pahare, nu nivelati! Daca vreti sa se aseze spuma mai bine in pahare bateti-le usor cu fundul de masa. Dati mousse-ul la frigider, minim 4 ore sau peste noapte.
  7. Pentru a obtine paharele bicolore procedati astfel: puneti spuma intr-un pahar pe care-l tineti inclinat la 45 grade. Cand se umple pe diagonala asezati-l pe ceva care sa-l sustina in acea pozitie (eu am folosit o cana, dar improvizati ceva care sa se potriveasca formei paharului vostru). Curatati marginile daca s-au murdarit. Dati la frigider pana a doua zi. Crema se va intari in acea pozitie. Cand doriti sa serviti, umpleti cealalta jumatate de pahar cu frisca batuta cu putin zahar (pudra!) si putina esenta de vanilie. Deasupra razuiti ciocolata.
  8. Bon Appétit!

28 de comentarii la „~Mousse de ciocolata a la Blair~

  1. Mmm, suna super B! 🙂 ca tot e vara, ma pun pe experimentat 🙂 zilele astea o tot tin in inghetata, ca e cremoasa si cand fac apai fac o troaca :)))

  2. Prea bine arata B. =p~ Si asa ca imi era pofta de ceva dulce..m-ai ucis de tot in seara asta :))) M-as apuca si eu dar nu cred ca-mi va iesi ceva.Ma pricep mai bine la a arde bucataria.:)))

  3. Vaaai B, nu vii si pe la mine sa-mi faci unu, ca eu sunt bata la gatit .)). Desi am de la cine sa invat , lenea e cucoana mare, nu ? Asa ca mai bine , hai tu si fa-mi unul, mai stam si noi de vorba asa . Ce zici ?:))

Lasă un comentariu